Incorporated img

Incorporated img
Karma Kencana Shah

Baca E-Mail Dapat Duit

http://www.emailcashpro.com

Jumaat, 7 September 2012

REVIEW SYARAT PERTANDINGAN TARIAN POTENSI KEMAS 2012

Salam...
Jangan tanya dari mana saya dapat bahan bercetak ini....
Ini adalah copy sayarat pertandingan dan peraturan am Pertandingan Tarian Tradisional 'Rakyat' sempena hari Potensi Kemas Peringkat Negeri Pahang Tahun 2012. 
Perlu dijelaskan di sini, iaitu mungkin ada peserta yang layak ke peringkat negeri tetapi belum pasti kerana masih tidak dapat copy sebenar syarat seperti yang saya post sebelum ini. Atau mungkin juga syarat ini akan bertukar semasa peringkat Kebangsaan nanti. 
Tapi buat setakat ini, yang disahkan hanya syarat yang seperti tersebut.

Review
1. Syarat pertandingan.. 
1.1 hingga 1.5 rasanya tiada masalah untuk difahami kerana amat jelas.
1.6, bab muzik iringan, adalah dipersetujui bahawa muzik yang diterima pakai ialah muzik yang instrumental sahaja iaitu tanpa sebarang suara manusia...ok? walaupu suara latar yang berbunyi - haaaaaaaa, hooooo, haiii... dsbg.
1.7, bab salinan cd. Hanya 1 cd yang perlu dihantar ke urusetia teknikal. 1 salinan lagi perlu di pegang oleh wakil peserta. Dan wakil pasukan hendaklah menunggu disamping juruteknik yang memainkan lagu bagi mengelakkan sabotaj. Ingat, salinan cd itu jika tercalar sedikit pun, akan merencatkan persembahan dan mengambil masa pasukan lain..

2.Kriteria 
2.1 amat jelas tentang umur iaitu 4-6 tahun. 
2.2, bab jantina.
Adalah dipersetujui (sebenarnya memang pun kesemestinya) penari yang dibenarkan ialah lelaki sahaja atau perempuan sahaja atau pasangan lelaki dan perempuan sahaja. Perlu di ingat bahawa jawatankuasa menolak sebarang gantian pasangan iaitu, perempuan sebagai lelaki atau lelaki sebagai perempuan, sama ada dari segi pakaian, make up atau pasangan tari. Faham? pendek kata tak boleh perempuan mengambil tempat sebagai lelaki, pakai songkok la, baju melayu la... walaupun perempuan itu berambut pendek. ok?

3. Corak pertandingan
3.1. TARIAN TRADISIONAL RAKYAT . Gabungan 3 tarian (Zapin, inang dan joget) atau 1 tarian sahaja sama ada Zapin sahaja, Inang sahaja atau Joget sahaja. Mengikut masa minima iaitu 7 minit dan maxima 15 minit. 
sebenarnya aku tak berapa setuju bab ni, kalau 1 tarian sahaja hanya memakan masa 6 minit lebih sikit, itu pun lagu ghazal untuk tarian zapin. Tapi ya, lagu itu boleh dikerat potong dan disambung bagi panjang. panjang mana pun boleh. Tapi bosanlah asyik bunga yang sama ja dalam 7 minit. buatnya pola lantai ada 2 atau 3 ja..haaa... tidola pengadil. lagi pun tak adil bagi pasukan yang membuat rampaian 3 tarian. so macam mana org kebangsaan???
Adalah dipersetujui juga bahawa jika Tarian zapin dipersembahkan adalah dibenarkan sebagai rampaian zapin (campur zapin melayu asli, pekajang, parit mastar, bunian dsbg), atau jika joget (campur joget lambak, joget asli, joget jawa dsbg) dan jika inan ( campur inang cina, inang asli, inang renek dsbg) - tapi itu untuk peringkat negeri Pahang sahaja, peringkat kebangsaan tak tau lagi. namun dilarang sama sekali menggunakan bunga tari KONTEMPORARI.

3.2. tarian etnik sabah sarawak untuk pasukan dari sabah sarawak je - ini untuk peringkat kebangsaan sahaja.

4. Penilaian Markah... Baca sendiri, semua dah cukup complete..
Ingat... Tarian Tradisi Raykat, bermakna tak perlu vogue tapi manampakkan busana orang kebanyakkan pada satu masa dulu. Baju kusam, warna pudar, ala-ala kampung, aksesori tak banyak. Props kalau ada dan digunakan sepenuhnya bukan sekadar hiasan. make up tak perlu menyerlah macam artis, sekadar menampakkan muka jangan pucat dan nampak berseri. Thats all.. nak lagi??
Cara masuk ke pentas sopan, cara keluar sopan. sudi atau minta lalula. Hayunan tangan penari sama, langkah sama, pasangan serasi, pandangan mata  pasangan ada aksi reaksi, gesture dan lentur tubuh. Gerakan selari dengan rentak. jangan membuntuti pengadil atau penonton (kalau sebahagian tak pe) - buat 45/ 35 degree...pola lantai atau ubah kedudukan tempat penari lebih dari 5 pola lantai. Thats all... lagi??  yang penting SENYUM... jangan sudah sehingga keluar pentas. Kalau rampian, jangan ada gap antara lagu.
Tang lagu tu tadi tinggal... hanya 1 lagu sahaja dibenarkan jika memilih untuk 1 tarian. Tidak boleh 1 tarian sehingga 2 3 lagu... memang rentak sama contohnya joget, tapi tak boleh gabung joget serampang laut dengan joget pucuk pisang dengan joget mak enon dll. 1 Tarian 1 lagu... lagu masuk lain daripada lagu tarian juga akan ditolak markah. Ingat. Jika Rampaian maka 3 lagu mesti... tak boleh kurang jadi 3 atau lebih jadi 4 termasuk muzik keluar atau masuk..

oklah jika ada soalan lain ... sila komen kat bawah... dan sinopsis tarian tidak perlu disediakan. memudahkan sikit. Jika nak buat, kami terima juga... hamboi macam kau je jadi pengadil.... Ok... harap fahamlah... ni semua untuk peringkat negeri sahaja, jika peringkat kebangsaan mungkin ada sedikit perubahan.

Terima kasih.
Salam....
Jangan Marah kalau benda ini adalah rahsia. Saya nak biar tahun ni lebih adil. Hak sama rata. Pemenangnya layak. ....

rujuk...:
http://bicaraseni.blogspot.com/2010/05/contoh-syarat-pertandingan-tarian.html
http://bicaraseni.blogspot.com/2010/05/details-review-tatacara-permarkahan.html
http://bicaraseni.blogspot.com/2010/03/pertandingan-bakat-hari-potensi-tabika.html
http://bicaraseni.blogspot.com/2010/05/pertandingan-tarian-hari-potensi-tabika.html

SYARAT PERTANDINGAN TARIAN POTENSI KEMAS 2012