Incorporated img

Incorporated img
Karma Kencana Shah

Baca E-Mail Dapat Duit

http://www.emailcashpro.com

Khamis, 20 September 2012

Gemalai Melayu : Beyond De' Timeo

Salam...

Entri sedikit sahaja untuk hari ini...
Ada banyak yang ingin ku kongsikan, terutamanya keputusan pertandingan Tarian dan Teater untuk Hari Potensi Kemas Peringkat Negeri pahang pada 14 dan 15 Sept lalu yang berlangsung di IKBN, Lanchang Temerloh.

Namun nantilah akan aku hurai dan cerita nanti.
Topik hari ini... masih bersandarkan cerita tarian melayu. GEMALAI... Kegemalaian. apa itu gemalai tari. Untuk menghasilkan kegemalaian perlulah mendapatkan latihan olah tubuh atau body projection yang memakan masa lama dan siksaan setiap kali latihan. Memang agak mustahil jika pelaku atau penari hanya mendapat latihan yang singkat. Setiap jenis tari mempunyai kegemalaiannya masing-masing mengikut kawasan penghuninya. Berbeza. Cuba kita lihat pada tari BallRoom seperti Cha-cha, Waltz, Salsa, Rumba, Samba atau Ballet. Memang ada kelembutannya yang tersendiri yang kadang-kadang kita tidak dapat meniru atau mengikutnya. Salsa memerlukan kekuatan dan kegemalaian yang berpusat dipinggang manakala ballet lebih banyak menumpukan tenaga pada hujung jari kaki.

dalam tarian Melayu, gemalainya diletak pada keseluruhan badan, sama seperti sebahagian tarian cina dan siam. Movement - gesture - posture = bunga tari. Sebagai contoh kecil, kita ambil bahagian pergelangan tangan. Pulasan jari yang membentuk seperti nak ke backhand... macam mana nak cerita... benda ni kena tunjuk atau bergambar baru bleh faham. Takpelah.

Kelembutan - kesopanan - kesantunan - kemalu-maluan = GEMALAI.

_________________ Kenapa ?___________________

Dalam pertandingan yang lepas. Hanya juara yang mengerjakan body projection sehingga wujudnya kegemalaian pada badan budak tadika yang berumur 5 dan 6 tahun. Memang bunga tarinya ada yang tersasar dari syarat, namun jika dilihat secara keseluruhan, salah satu bahagian yang tidak dapat ditandingi oleh pasukan lain ialah KEGEMALAIAN. cantik. Saya, dalam hati saya hanya ingin menonton sebuah persembahan yang canti dan serba lengkap. Mengadili ialah perkara kedua.

Thats is for today... see u soon... salam_________________________