Incorporated img

Incorporated img
Karma Kencana Shah

Baca E-Mail Dapat Duit

http://www.emailcashpro.com

Rabu, 3 Mac 2010

Chemistry i561

siri motivasi yang aku dengar dalam kelas bisnes MLM BWW

"SEBATIAN KECEMERLANGAN, RESEPI KEJAYAAN"


Isi Kandungan
Bab 1 : Cita-cita Vs Impian
Bab 2 : Pengorbanan
Bab 3 : Jatuh lagi dan Motivasi
Bab 4 : Dari bertatih hingga berlari ke langit
Bab 5 : Puncak


Bab 1 : Cita-cita Vs Impian
Pernahkah anda bermimpi? Mimpi itu mainan tidur kata sesetengah orang. Kadang-kadang benar kadang tidak. Pernahkah pula anda berangan-angan? Aku 'boleh' jadi itu dan ini, mampu lakukan itu dan ini, semua orang mengagumi saya. Adakah aku punyai cita-cita? Suatu hari nanti pada masa depan aku akan berkerja sebagai apa? Makan gaji, berniaga, kerja kerajaan, kerja sendiri atau apa sahaja pekerjaan mengikut spesifikasi pendidikan anda dan spesifikasi pengalaman kita.
Adakah itu sahaja yang kita mahu? Bagaimana pula apabila kita menjadi penanggung kepada keluarga kita. Cukupkah harta yang kita akan dapat? Mampukah kita memiliki harta? Cukupkah masa kita bersama keluarga? Persoalan demi persoalan. "Aku mahu menjadi orang yang berjaya" - dunia dan akhirat.
Kita ada impian. Semua orang pun. Impian untuk pergi melancong luar negara. Impian memiliki kereta mewah. Impian mempunyai rumah yang ada kolam renang. Rumah tepi pantai. Impian mengadakan majlis perkahwinan secara besar-besaran. Impian itu dan impian ini. Impian individu atau bersama.
Tanya pada diri... Apa usaha kita untuk mencapai dan memeluk erat impian kita. Apa spesifikasi kita sehingga dapat menggenggam impian kita? Kita ada apa? Ada harta? Ada saudara? Ada masa?
Sekarang... Perkara pertama atau langkah pemula ialah dengan memastikan betul-betul apa impian utama kita. Bukan cita-cita. Apa yang ingin sangat kita miliki. Teguhkan hati diri untuk tidak akan menukar impian itu. Dan visualkan impian itu secara tampak sebesar yang mungkin. Contohnya, saya ingin memiliki sebuah kereta Mitsubishi Lancer Evo 10 (upgrade) yang berharga RM320,000 dalam masa 5 tahun lagi. Tetapkan masa agar kita sentiasa bersemangat kerana dicabar oleh masa yang akan sentiasa bergerak dan mungkin akan meninggalkan kita jauh sekiranya kita kurang peka atau terlalai. Seterusnya kita ambil atau cari gambar kereta tersebut iaitu impian kita itu dan cetak besar sebesar besarnya. Atau beli gambar bersaiz poster. Tampal di tempat yang kita akan toleh, pandang dan tengo setiap hari sama ada sebelum tidur atau setelah bangkit dari tidur, atau sebelum pergi ke tempat kerja. Visualkan dengan menanam kukuh niat dalam hati. Itulah cara orang berjaya.
Bab 2 : Pengorbanan
Ingin mencapai kejayaan dalam hidup. Siapa tak nak, angkat tangan. Siapa nak, jerit kuat-kuat... Nak.
Terlalu banyak maksud dihati setiap manusia. Setiap hati manusia sedalam mana pun, peringkat ekonomi apa pun, semuanya ada keinginan dan kehendak. 'Aku Mahukan.....'
Bagi mencapai kejayaan dalam hidup sama ada untuk hidup bahagia bersama orang yang tersayang, mendapatkan kekayaan serta ada masa untuk diluangkan demi keseronokan individual ada sesuatu yang perlu dikorbankan. Kerana bukan semua perkara boleh dimiliki dalam satu masa. Kitalah yang harus memilih. 'To be or not to be'.
Terdapat 3 perkara penting yang harus kita korbankan untuk mendapatkan salah satu atau salah dua daripadanya. Kita tidak akan langsung dapat ketiga-tiganya sekali dalam satu-satu masa kecuali kita menjalankan perniagaan francais. Apakah 3 perkara tersebut?
1. Harta - wang atau sebagainya
2. Masa
3. Saudara - hubungan
Jika kita memilih harta atau duit atau kejayaan besar dalam peperiksaan penting, bukankah kita perlu korbankan masa dan hubungan saudara. Masa kita bermain akan menjadi kurang, masa berborak, mungkin masa bersama keluarga pun tidak ada. Korbankan hubungan keluarga bukan bermaksud putus hubungan, tetapi keaktifan kita bersama dengan saudara kita,termasuk rakan-rakan, orang tua dan ahli masyarakat. Kadang-kadang saudara kita meninggal pun kita tak dapat nak jenguk. Kalau ibu bapak meninggal?
Sekiranya kita memilih banyak kepada 'masa', banyak masa yang kita luangkan kepada saudara kita, anak kita, isteri kita, siapa-siapa sahaja. Kita luangkan masa untuk mencapai keseronokan diri. Cuba fikir, adakah pendapatan kita akan bertambah jika kita membuang masa atau bersenang lenang? Apa pula akan terjadi bagi mereka yang berkerja sendiri, seperti workshop, restoran, dan sebagainya. Bagaimana pula jika kita buat alai balai je datang ke tempat kerja jika kita seorang kakitangan kerajaan... Tak masyuklah kalau gitu...
Apakala kita memilih lebih banyak bersama keluarga dan saudara kita. Adakah kita akan menempa kejayaan yang cemerlang? mungkin ya kerana mereka akan memberi tips tips kehidupan. Tapi, adakah mereka akan memberikan kita harta mereka keseluruhannya, atau memberikan jawapan kepada soalan peperiksaan. Fikir.
Yang mana kita nak korbankan. Kita pilih supaya kita tak menyesal kelak.
Bab 3 : Jatuh lagi dan Motivasi .... to be continue