Incorporated img

Incorporated img
Karma Kencana Shah

Baca E-Mail Dapat Duit

http://www.emailcashpro.com

Isnin, 27 Ogos 2012

POTENSI KEMAS 2012.. on da way...

Salam Raya Eidulfitri...

sebelum sambung cerciter bab saya guru... nak buat beberapa hujah persoalan bab hari potensi kemas untuk tahun ni. Ada beberapa rungutan tentang pertandingan tarian. Saya hanya menadah telinga dan blog. Dalam entri saya kira-kira dua tahun lepas ada beberapa tajuk berkaitan pertandingan ini, permasalahan dan cara mengatasi mungkin... Malangnya tidak berbau, tapi baunya tetap sama. 

Rungutan pertama ialah tentang syarat pertandingan yang masih celaru. Seperti yang kita (cikgu tadikanya dan juruletihnya) tahu, syarat telah keluar awal tahun , kira-kira bulan mac... dan ada wakil yang telah berlatih mengikut syarat tersebut. Kira agak lama juga masa latihan. 

Syaratnya ialah Satu Tarian sahaja sama ada Zapin, Inang, Joget, Asli, Cina atau India. Masa durasi tarian ialah 8 - 10 minit. Itulah yang peliknya. Satu jenis tarian hanya memakan masa paling lama selama 6 minit sahaja. Dan baru-baru ini, tinjauan ke Pertandingan Parlimen lain, kami mendapati syaratnya dah menjadi Tarian Rampaian dan masih mengekalkan durasi persembahan. Agak pelik.

Saya juga merasakan keanehan tersebut apabila syarat yang ditunjukkan oleh guru tadika tersebut hanyalah satu tulisan diatas kertas nota, bukan syarat lengkap yang telah diprint seperti sebelum ini. Syarat tersebut adalah hasil daripada mesyuarat guru kemas peringkat negeri Pahang awal tahun ini. Pelik bukan? Adakah sengaja peraturannya diputarbelit sedemikian rupa oleh pihak atasan? Bila ditanya kepada peyelaras parlimen, jawapannya pun kurang pasti..? 

APA YANG PASTI! pertandingan peringkat Parlimen minggu depan. Peringkat negeri minggu tak tau bila... yang dah lepas pertandingan pun ada banyak komen. 

KENAPALAH MEREKA TIDAK MENGAMBIL IKTIBAR ATAS KESILAPAN LALU. mungkin mereka berkata "ala pasal pertandingan pun nak kecoh, yang bertanding budak kecik, hadiah tak seberapa, tarian tak seberapa, macam baik sangat la korang..." 

Berbaloikah usaha guru tadika kemas jika inilah stigmanya.... nasihat saya yang dah fedup... takpelah... kita mengalahlah... hanta yang mana ada... tahun seterusnya tak payah menyertailah... bukan boleh menang pun.Tak ada peluang. 

KEMAS adalah jalan politik. semua guru, penyelia, penyelaras dan otai-otai atasan adalah orang yang giat aktif dalam politik UMNO terutamanya. Buat malu UMNO je.

saya tidak berpihak kepada mana-mana parti politik pun. Saya adalah kalau masa pilihanraya adalah SPR. Badan berkecuali. Saya sayang UMNO, tapi tidak seorang pun orang dan pemimpin Umno yang saya tabik.Tiada. sama seperti saya Suka kepada PAS, namun tidak seorang pun pemimpin PAS yang saya suka. PKR tiada hala tuju. Yang lain2... mamang tak masuk..

Penegasannya ialah, biar sekecil manapun agenda kerajaan untuk membangunkan potensi kanak-kanak, janganlah kita menidakkan. Kerana kita sendiri tidak tahu apakah potensi mereka. Hanya guru-guru yang setiap hari lebih tahu potensi mereka. Malah ibu bapajuga kekadang terkesima tak sangka anak mereka mampu melakukannya. Bayangkan saja anak itu adalah anak anda... bagaimana rasanya????

Salaaammmmm........................