Incorporated img

Incorporated img
Karma Kencana Shah

Baca E-Mail Dapat Duit

http://www.emailcashpro.com

Jumaat, 14 September 2012

Mengadili Pertandingan Teater Kanak-Kanak

Salam Jumaat...

Hari ini InsyaAllah saya akan mengadili satu siri pertandingan Teater. Pesertanya berumur dalam lingkungan 4 hingga 6 tahun. What do we expect from them...

Penilaian markah yang diberikan kepada saya, menyatakan perlunya untuk menilai dari sudut

1. Pengarahan
2. Lakon / Gerak / Nyanyi
3. Scenografi / Teknikal

3 nilaian yang akan dibahagikan kepada 3 juri...

** Kerisauan saya bukannya tidak berasas. Tetapi memandangkan saya sudah 6 atau 7 tahun tidak bergiat aktif dengan dunia teater. Sementelahan lagi, saya juga, dalam waktu itu juga tiada satu teater yang saya tonton secara live. Mujurnya, kebelakangan ini cuba merefresh ilmu melalui perkongsian ilmu dalam blog ini. Alhamdulillah. Akan saya cuba menilai dengan baik. Namun secara jujurnya, persoalannya, adakah saya tidak akan mengantuk menilai suatu pertandingan yang memakan masa selama 30 minit, dan sebanyak 14 pasukan?? harap-harap keletah anak mungil itu akan mengelitik lubuk hatiku..

__________________________________Mise En Scene________________________________

Jika saya diberi peluang untuk memberikan pendapat tentang bagaimana mahu menilai sesuatu pertandingan, maka saya akan menyatakan 4 perkara yang saya akan nilai pandang ialah

1. Latarhias pentas
2. Cerita / Skrip
3. Lakonan
4. Kostum / make-up / Props

Kenapa? 4 perkara itu memang berbeza. Nanti dulu, ini untuk pertandingan peringkat sekolah-sekolah dan tadika sahaja. Bukan terbuka ya.

akan saya terangkan kemudian. Nak gi IKBN, Lanchang sekarang kerana pertandingannya dijadualkan jam 2 petang lepas jumaat nanti... InsyaAllah.

Wassalam.__________________________