Incorporated img

Incorporated img
Karma Kencana Shah

Baca E-Mail Dapat Duit

http://www.emailcashpro.com

Selasa, 26 Mei 2009

Theater Elemen : Living Theater books

Salam...
Bertemu lagi kita. Kali ni aku membawakan satu nota baru, pelajaran baru untuk anda tatapi. Semalam saya membaca semula kolaj kehidupan cikgu Noordin Hassan S.N. 'Saya...Dari Hujung Kota'- aku rasa patut jadi teks wajib untuk pelajar teater IPTA... sekolah seni pun boleh juga.. catatan pengalaman beliau yang menjadi impak kepada drama-drama beliau sebenarnya sama seperti unsur-unsur kajian naskhah lakon yang saya utarakan pada teks sebelum ini. Sangat rapat rasanya.

Setelah berfikir sejenak, saya membaca semula buku rujukan bagi sejarah teater barat iaitu "Living theater-an introduction of (western) theater history" oleh Edwin Wilson dan Alvin Goldfarb. Maka saya kemukakan semula Elemen Teater berdasarkan buku tersebut sebagai bahan kajian para pembaca sekalian...

ELEMEN TEATER

1. Ruang pementasan - sama ada dewan atau panggung di mana orang ramai datang menonton pementasan. Boleh juga terjadi di taman bunga, tepi jalan atau kawasan terbuka bagi persembahan 'teater jalanan'.

2. Penonton - Penonton yang melihat persembahan secara total.

3. Orang yang mempersembahkan - boleh di panggil sebagai pelakon, peran, penyair, penyanyi atau chorus (dlm teater yunani).

4. Elemen Visual - Set pentas, props, pencahayaan dan busana.

5. 'Subject matter : Human concerns' - Cerita tentang apa...? , tema , tentang siapa..?

6. Struktur - Plot perjalanan cerita, unsur kekaguman, dari plot tenang - ke klimaks - ke anti klimaks.


- begitulah antara lain elemen teater yang dinyatakan dalam buku tersebut. dapatlah kiranya para pembaca memikirkan tentangnya dan membuat kajian sebelum mengarah sesebuah pementasan... Terima kasih.. Bertemu Lagi Nanti....