Incorporated img

Incorporated img
Karma Kencana Shah

Baca E-Mail Dapat Duit

http://www.emailcashpro.com

Ahad, 28 Mac 2010

PERTANDINGAN BAKAT HARI POTENSI TABIKA KEMAS 2010

RALAT SYARAT-SYARAT DAN PERATURAN AM PERTANDINGAN TARIAN TRADISIONAL

1. syarat-syarat penyertaan

1.1 peserta : 8 - 14 orang bagi 1 kumpulan

1.2 masa : 10 - 15 minit

1.3 jenis tarian : Tarian tradisional semua bangsa / kaum di Malaysia yang tidak berbentuk pemujaan (1 jenis tarian sahaja)

1.4 Tema : 1 Malaysia

1.5 Muzik / prop : Bawa sendiri

1.6 Muzik iringan : Bebas (minus one)

2. Kriteria kanak-kanak TABIKA KEMAS

2.1 Umur : 5 hingga 6 tahun

2.2 Jantina : Lelaki dan perempuan

3. Corak pertandingan

Corak tarian yang dipertandingkan ialah Tarian Tradisional mengikut pilihan masing-masing yang tidak berbentuk pemujaan.

4. Penilaian markah - (no question)
______________________ulasan terpulas___________________________

Bukanlah aku nak kata aku ni pandai sangat. Dok pun aku nak kata aku ni tak reti bahasa. memang ya aku tak pi mesyuarat KEMAS. sebab aku cuma seorang jurulatih tari yang ada belas ehsan kesian kat TABIKA KEMAS di tempat aku menetap sekarang. Sekadar berbasa basilah katakan.

Dipanjangkan ceritanya, kami berdua suami isteri mendapat sms dari guru tadika tersebut tentang pertandingan tahunan ini pada minggu lepas semasa cuti pertengahan penggal. Kemudian baru pada hari ini, 28 mac 2010 dapat naskhah lengkap syarat-syarat pertandingan tersebut. Baca. Kaji. Strategi.

Perkara pertama yang memeningkan kami ialah JENIS TARIAN yang mensyaratkan bahawa "Tarian Tradisional semua bangsa / kaum di Malaysia yang tidak berbentuk pemujaan (1 jenis tarian sahaja)".
Bukan 'yang tidak berbentuk pemujaan' itu yang menjadi persoalan. Tetapi 'Tarian Tradisional semua bangsa di Malaysia' dan '1 jenis tarian sahaja'. ??? confuse.
Maka sebagai tindakan selanjutnya, walaupun kami ada pengalaman dan sijil cikai, kami cuba telfon rakan-rakan seperjuangan, TABIKA KEMAS negeri lain, kengkawan kat Melaka, Johor dan kawan-kawan cikgu KEMAS tersebut dari merata Parlimen. Rata-rata menyatakan kekonfiusan tersebut. Sama. Tak pelah. Aku pun baca berulang-ulang. Mana tahu boleh dapat idea.

(Kengkadang kami mempersoalkan, siapalah yang buat peraturan ini? orang yang buat ni ada pengalaman dalam seni budaya ker? pernah tak mengajar budak 5 atau 6 tahun dalam kelas formal?, tapi hakikatnya dalam otakku mengatakan bahawa 'jangan persoalkan kerja orang kerana nanti orang akan mempersoalkan kerja kita pulak'.)

Takpelah.
___onlight__________________

Dalam Persembahan seni tari, terdapat 2 pembahagian yang biasa. Pertama tarian mengikut muzik lagu dan kedua muzik lagu mengikut tarian.

Contoh kepada bahagian pertama ialah muzik ghazal maka tariannya ialah zapin, begitu juga jika muzik joget maka tariannnya pasti tari joget. Tak kisahlah, asli ke, kontemporari atau kreatif. Jika muzik overture atau opening atau 1 Malaysia, maka tariannya ada pelbagai gabungan tari ( bunga dan langkahnya). Maka dalam persembahan tersebut, masa persembahan ialah mengikut lagu yang dipasang dengan rentak yang tertentu digabung dengan alat muzik yang tertentu.

Contoh bahagian kedua ialah tarian yang diutamakan, manakala muzik sebagai bahan latarbelakang. Kita ambil tarian Melayu asli, kemudiannya mainkan lagu inang, ya masuk. Cuba pula menari tarian zapin kemudian pasang lagu cina, masuk tak? sudah tentu tak boleh. Ini kerana kebanyakkan daripada jenis ini hanya boleh dibuat untuk tarian moden kontemporari seperti hip-hop, rap atau shuffle dan sebagainya.Tarian Tradisional hanya spesifiknya kepada 1 atau 2 jenis lagu muzik dan rentak sahaja.

-----Masalahnya sekarang----
Tarian tradisional semua bangsa / kaum di Malaysia yang tidak berbentuk pemujaan (1 jenis tarian sahaja)
Tarian tradisional semua bangsa atau kaum, kita faham bahawa tarian tradisi yang boleh kita ambil untuk dipertandingkan ialah tarian mana-mana kaum atau bangsa di Malaysia boleh je. Tak kisah.
Manakala 1 jenis tarian sahaja, 1 jenis maksudnya yang kami faham ialah, kalau tarian masri contohnya, dari mula persembahan akan menggunakan bunga dan langkah tari masri hingga 10 ke 15 minit berlangsung. Masri sahajalah. Ada juga pendapat, oleh kerana temanya 1 Malaysia , maka muziknya muzik overture atau rampaian 1 Malaysia dan tariannya, menarilah joget sahaja. Bila datang rentak joget menari joget, datang rentak ghazal menari joget, datang rentak kipas cina menari joget juga, rentak bharatanatyam menari joget juga, dah dalam kurungan tu syaratnya 1 jenis tarian sahaja. kita fikir-fikirkanlah.

------Onsight--------

Dah. lupakanlah tentang syarat tu. Kita alih topik lain, tetapi masih dalam lingkungan Potensi Tabika KEMAS.
Pengalaman kami (bukan sahaja kami berdua suami isteri, tapi termasuk juga jurulatih mana-mana Tabika mengikut DUN dan PARLIMEN) mengajar dan membimbing anak-anak comel berusia 5 dan 6 tahun ni memang amat seronok dan kadang-kadang lucu dan tidak kurang juga geram. Marah jauh sekalilah.

Anak-anak kecil ini memang amat cergas, namun tumpuan mereka hanya boleh bertahan selama 1 jam paling lama. Yang lain main jelah. Maka tak dapatlah kita nak marah-marah macam budak sekolah menengah. Maka juga, masa yang diambil untuk melatih mereka bukan boleh sehari atau seminggu apatah lagi sebulan. Kami mengesyorkan sekurang-kurangnya 2 bulan setengah. Jika kurang daripada itu, boleh juga, tetapi nikmat kesempurnaan itu tidaklah semaksimum mungkin. Mengapa syarat pertandingan bagi program tahunan seperti ini tidak dapat dikeluarkan pada awal tahun (januari) atau pada bulan disember? Ini syarat keluar bulan mac, bertanding peringkat kebangsaan bulan Jun. Peserta akan mengharungi dari peringkat Zon, DUN, Parlimen dan Negeri. Maka budak umur 5 dan 6 tahun ni, berlatih sebulan lepas tu, bertanding. Jika lepas...lepaslah. Itulah yang dibawa keperingkat negeri.

Melalui peringkat-peringkat pertandingan ini juga menjadi satu dilemma bagi guru-guru tadika ini. Rasa perasaan usaha, komitmen, pengorbanan masa dan wang itu berbaloi atau tidak. jika tidak menyertai maka kita akan disebut sebagai tidak ada semangat berjuang pula. Dilemma kenapa? Inilah hakikatnya, jika anda tidak pernah ambil tahu tentang dibalik tirai Hari Potensi.

Saban tahun, kepengadilan peringkat awal pertandingan (Zon, DUN dan Parlimen) amat dipersoalkan. Menjadi persoalan yang menjadi trauma. Kita bertanya siapa pengadil? Apa kelayakkannya dalam bidang tarian? Pengalamannya? Apa yang beliau tahu tentang rentak dan tarian? Beliau dari mana? Mampukah beliau mengulas kekurangan setiap pasukan bertanding? Inilah antara persoalan yang ingin kita ajukan. Kami faham bahawa Jabatan Kebudayaan dan Kesenian tidak akan mampu menyediakan pengadil terlatih bagi setiap daerah. Isu bayaran tak perlu tanyalah. Tapi inilah antara Dilemma peserta setiap tahun. Penentunya siapa. Siapa nak jawab?

Ada orang suka sangat nak tuding jari ke jurulatih. Mungkin kami tiada unsur kreatif, tidak bersungguh, tiada ketegasan, komitmen kurang, nak bayaran lebih dan sebagainya. Kita tanya, jurulatih mana yang tak nak pasukannya menang? Bila berdepan situasi begini, alahai alai balai.
Ya, Kami ada keluarga. Ada kerja lain. Kadang-kadang bajet kurang. But we still there.. with those cute little kiddies... so?

Tulisan ini bukan untuk mengkritk, tetapi agar kita dapat memberi sedikit penambahbaikkan pada masa akan datang. Kalah dengan cara terhormat adalah lebih baik daripada menang dengan cara politik. Bukan nak kotorkan nama TABIKA KEMAS. Tetapi kerana kita masih belum punya ruang untuk berbincang dengan guru-guru tabika yang setiap hari menghadap anak-anak kecil ini. Akar umbi.

---- at the end-------

Finally, ada dua hal kecik sahaja.
Syarat pertama, perkara 1.5 dan 1.6.
<1.5>
<1.6>
Muzik atau prop, di bawa oleh pasukan yang bertanding. Memanglah takkan penganjur yang sediakan pulak. Manalah penganjur tahu muzik atau prop kita melainkan syaratnya telah ditetapkan.
Muzik iringan, bebas tetapi dalam bentuk minus one. Bebas? tapi minus one? Pertanyaan saya yang tak berapa pandai ini ialah apa maksud minus one? minus one ialah muzik instrumental yang tidak mempunyai sebarang suara atau vokal. Ini bermaksud muzik apa pun boleh, tetapi dalam bentuk instrumental sahaja. Saya pernah berjumpa dengan pasukan yang menang, dan syaratnya juga muzik minus one, tetapi muziknya mempunyai suara orang (mungkin diambil dari cd karaoke), tapi ya mereka menang, sedangkan yang completely instrumental tidak menang. Politik ke ape tu? Minus one berbeza dengan plus one. Kaji balik la syarat tu.

---- Really at end---- fikir dan tindakan selanjutnya---------------