Incorporated img

Incorporated img
Karma Kencana Shah

Baca E-Mail Dapat Duit

http://www.emailcashpro.com

Selasa, 24 Julai 2012

I M Still Alive : SENIMAN 2

Dari Post Sebelumnya... masih berkait.

Setelah masuk USM, maka aku belajarlah apa-apa yang patut, dengan pensyarah yang patut. Tapi tak seberapa usahanya. Dan dapat la PNGK yang melayakkkan aku dapat segulung ijazah dengan kepujian.

Sebelum menggenggam gulung ijazah... habis masa belajar, masih ada beberapa bulan sebelum graduation day... aku bekerja dengan beberapa cina memasang ducting air cond. benda aluminium yang kena ketuk buat empat segi, semi bulat dan sebagainya. Pasang pula dengan mendongak, pasang kat siling. Aku ni dah la gayat. setakat tingkat 1 boleh la.. dah naik tingkat 2, 3, 4... dan seterusnya... 1 bulan ketar lutut wooo. dan akhirnya dah alah bisa tegal biasa.

Graduate bulan ogos 2005, berenti kerja bulan Januari 2006 kerana masuk KPLI. mohon juga KPLI, walaupun tengah-tengah tu ada juga mohon kat JKKN melalui SPA sebagai Pegawai Budaya. Masa dalam KPLI, dah tandatangan surat biru, baru dapat temuduga SPA. ku lepaskan juga la.. KPLI. So Teaching is my real carrier. Allah SWT dah tulis dalam loh mahfuz bahawa aku ini adalah lebih baik dan sesuai jadi GURU dari jadi seniman. Rezeki ku di sini.Terimalah. lagipun makcik aku 3 orang jadi cikgu. so tak salah.

Saya suka mengajar sekolah rendah kerana bakat dan kemahiran yang aku ada. tapi aku lebih suka memilih sekolah menengah kerana pelajar ini senang ku bawa dan latih jika ada sesuatu pertandingan berkaitan seni persembahan. Rasanyalah. Maka aku tanda SM dalam borang KPLI. Alhamdulillah percubaan kali pertama isi borang dan temuduga melayakkan aku Masuk kursus ni. masa temuduga tu aku berlakon je. Dont so tension la... sedangkan orang lain 2 3 kali percubaan tak lepas lagi... Thank you Allah. Subhanallah.

Berkursus selama 1 tahun di IPIK, Cheras. dengan elaun rm1300 sebulan. sewa rumah mulanya dibelakang plaza phoenix kmudian berpindah ke kawasan perumahan belakang IPIK. belum ada lesen kereta, motorsikal punya lesen pun tak ada. Kenderaan pun tiada. Nah kau... teruskan hidup. Isteri tinggal di Jengka. terpaksalah menyusahkan orang. Masa nilah aku kenal Low Yatt, Bukit Bintang, Times Square, dan sebagainya di KL. Si TOYO pulak rajin bawa kami ke kampung baru waktu malam. kemudian setahun pun berlalu...

Masa untuk posting. Aku minta Labuan. sebabnya, boleh balik kampung selalu. lagi elaunnya lain. dan somethinglah... akhirnya kerana alamat surat menyuratku di Jengka, maka Jengka la akhirnya. and The Legendary School Of Jengka.... ini lah tempat ku. Bukan sekolah kluster, bukan sekolah bestari. bukan sekolah seni. cuma harian biasa....

InsyaAllah....

I M Still Alive : SENIMAN

Salam... Dah Ramadhan dah. Tahun berganti, hari bersilih ganti... dan akhirnya 2012 dah nak habis bulan julai... But still nothing i wanna add on my blog.. i got so many thing to talk about, but its realy busy years.. selama ini aku hanya bercerita tentang seni persembahan, tapi kali ini rasanya sentang seni kehidupan... Ya Allah... Aku masih berpaut pada ihsan kasih-Mu..

Life as a teacher, who know? or just main teka-teka... ayoo its a simple job lah... pergi pagi balik tengahari, ajar budak-budak, masuk kelas, borak dengan rakan sekerja... no tension,... wa wa wa kau nok.. lets me story mory thats job... nak kutuk, kutuk la... but why i didnt talk about it at FB.. thats not enough i think... Can i started... suka suki ko je started....

aku kalau nak kata tak suka jadi cikgu, mungkin... sebab CIKGU tu bukan cita-cita atau impian aku... aku tak ada cita-cita sebelum masuk 6 atas. Kemudiannya aku tiba-tiba ada cita-cita setelah dapat men-trace bakat dan bidang dalam diri... walaupun so late.. but still not so late.. aku pilih...MENJADI PENGARAH FILEM.

maka belajarlah aku dengan sepenuh hati. masuk asrama walaupun rumah aku cuma 3km dari sekolah. tetapi rumah aku tak ada karen. masa orang cuti semester, aku dok lagi kat asrama. sesorang. Warden membenarkan .bayangkan tinggal seorang kat asrama putera smk b'fort. makan magie jer. seminggu. dua minggu. Berkat usaha yang masih tak seberapa rasanya, maka dengan keputusan STPM boleh lah memohon UNIVERSITI. Course yang aku cari, 1stly ialah bidang Pengarahan... apa-apa pun, di mana pun.. kecuali pengarah syarikat. Maka aku dapatlah kursus Seni Halus (Lakonan dan Pengarahan) di USM, Penang.

Aku ingatkan mengarah filem, rupanya mengarah TEATER. waaaaaa.... Alang-alang menyeluk perkasam biar sampai dapat makan perkasam tersebut.