Incorporated img

Incorporated img
Karma Kencana Shah

Baca E-Mail Dapat Duit

http://www.emailcashpro.com

Selasa, 29 Januari 2013

SEMBAN SEMBAN POLITIKUS

SALAM KHALAYAK.....
aku sebenarnya sudah berjanji pada diriku sendiri yang aku tidak akan sekali-kali akan menulis tentang politik, sama ada pandangan, penglibatan, mahupun sokongan ku. kerana aku kakitangan awam. dunia ku hanya seni semata-mata.
Amun, bila ku ke kedai, sembang2, berjalan, memandang dengar, kerap kali bau bauan politik menerjah lubang batang hidungku.... makanya aku terpaksa akur dengan the arts of politics in life....

JANJI DITEPATI VS INI KALILAH?
semasa saya duduk bernafas di Pahang, slogan janji ditepati berlegar di sekitar ku. Setelah aku kembali ke kampung laman Sabah, auranya berlainan sekali. terlalu lalu banyak isu kekampungan. huh... ingin aku tegaskan, walaupun Najib atau Muhyiddin tak akan membaca blog ini, tapi x pe la.... kita just suarakan apa yg kita dengar, lihat dan rasa.

ini kalilah.... setiap kata ayat bicara mesti ada perkataan ini. sudah tenggelam perkataan wajib -BAH- dalam perbualan seharian masyarakat. Bukan ayat ini dilontar kerana menyokong sesuatu parti, tetapi secara berseloroh bersahaja saja. Jangan marah dulu. sehingga anak kawan pun mengulang ayat sama -INI KALI LAH- mujur TUKAR tidak disebut bersekali...

SENARIONYA SENYORA
Memang dan sebenarnya mereka orang kampung akan memilih-milih calon kepimpinan kerana dasar individu yang boleh dipercayai bukan semata kerana parti. Mereka di dalam UMNO, masih mengangali aka mati-matian berusaha agar sentimen memilih calon kerana parti akan mengubah rentak politik setempat. 

persoalan sebahagian masyarakat yang terpinggir kerana malas mengikuti line politik, memakan diri. tiada keuntungan apa. manakala yang mempunyai peranan dalam adun, bahagian, kawasan mahupun cawangan serta awak-awaknya mendapat perolehan besar. tidak sekali-kali kita boleh lari dari politik wang yang nyata lagi berkesan. jangan menidakkan, kerana ianya jelas walaupun tidak keluar dalam tv3.

tadinya juga saya mendengar orang berbicara tentang hak milik tanah yang dipohon..yang katanya 1 kawasan tanah yang dipohon oleh adik beradik, lulus.. tetapi ada nama yang tiada kena mengena di tengah kawasan tanah tersebut. apa kes? mereka berkata tentang orang luar yang dapat hak mengerjakan tanah, sementara penduduk asal yang sudah 20 tahun memohon tanah tersebut telah dipekakbutakan oleh pelulus tanah tersebut. 

apabila ditanya siapa yang kau sokong. mereka berkata, biarlah pemimpin lalu kalah. kita sokong pembangkang. kita tanya lagi, apa yang kmu dapat... jawapnya, ndada, tapi nda apala, puas hati sya.... dendam kesumat terhadap pemimpin terdahulu menjatuhkan parti..

isu lain tentang RCI vs PTI, kenapa baru sekarang? 
hak anak negeri? keluar Malaysia, ada juga yg tunggu dan lihat. Rampasan tanah secara besar-besaran.. Aku merasakan bahangnya amat panas PRU13 ini, sesungguhnya tidak sabar menanti... ada juga akal panjng, kita kasi menang Lajim di Parlimen tapi kita kasi menang juga Azizah utk kerusi ADUN. macam-macam. .yang pastinya mereka akan pilih ORANG KITA. siapa Urang Kita tu?..... yang pandai makan ambuyat bukan pandai makan wang politik.... 

yang ramai juga menunggu durian runtuh, bukan utk felda, tetapi semasa PR... parti ini bagi sekian dan parti itu bagi sekian, tapi kena hti2 dengan calon bebas.....

KITA TUNGGU DAN MENGUNDILAH, JANGAN LIHAT SAHAJA.....

SALAM?????