Incorporated img

Incorporated img
Karma Kencana Shah

Baca E-Mail Dapat Duit

http://www.emailcashpro.com

Isnin, 3 Ogos 2009

apple gurlz tanya

RE: apple salam..cmne sy bley dpt kn mklmt tntng joget phg

Salam kepada penanya (orang yang bertanya).
Adapun joget merupakan sebuah tarian yang ditarikan di nusantara dengan pelbagai bentuk dan jenis. Dapatlah saya simpulkan bahawa terdapat 2 kategori joget iaitu moden kontemporari dan asli. Bagi kategori joget moden kotemporari, langkah2 atau bunga joget asli digunakan dengan gabungjalinan gerakan kreasi baru sama ada dengan tarian melayu lain seperti zapin, inang dan sebagainya, mahupun dengan tarian barat seperti stailis, ballet, rumba samba dan sebagainya.

Adapun joget asli terdapat pula dalam pakej yang pelbagai, sepertinya joget asli, joget kais (asli), joget jawa, joget minang, joget lambak dan sebagainya. Gerakan joget yang disebutkan tadi tidak sama antara satu jenis dengan jenis yang lain kecuali Langkah asasnya iaitu gerakan tangan dan kaki yang bersilang ke depan dan belakang (seperti yang anda biasa lihat).

Adapun bunga yang biasa di lihat dan diajar ialah antara lainnya seperti bunga asas, gila-gila (lain tempat lain sebutan), sudi, tepuk tangan, bulatan pembetung, telancang dan sebagainya. (lihat contoh video di laman Web KeKKWa).

Jawapan bagi soalan anda ialah,
1. datang ke Kuantan, sama ada ke Unit Budaya di bawah SUK bertempat di Wisma Belia, Indera Mahkota. Atau ke Jabatan Kebudayaan (bahagian latihan kesenian rakyat etc) atau dikenal sebagai Taman Budaya di sebelah Hotel Seri Malaysia Kuantan.
2. Joget Pahang. Langkah dan bunga sama dengan Joget asli cuma muzik atau lagunya sahaja yang lain.