Incorporated img

Incorporated img
Karma Kencana Shah

Baca E-Mail Dapat Duit

http://www.emailcashpro.com

Rabu, 7 September 2011

TEATER DALAM PENDIDIKAN SEKOLAH MALAYSIA

Educations Theatre or theatre in educations : Malaysia school educations curriculum.

Assalamualaikum warrahmatullah...

Memang dah lama saya tak memblog . Walau apapun pada seminggu ini, rasanya ada semangat dan ruang sedikit untuk bertutakan (brunei) . Niat di hati sebenarnya ingin menyambung pengajian ke aras Masters ji, dengan tajuk Teater dalam pendidikan di Malaysia. Namun mencari bahan secara online adalah amat terhad. Dan mengikut pengalaman dan pemerhatian serta bertanya seorang dua guru ( kan cikgu kat sekolah, kena bergurau tanyalah), maka jawapannya adalah lebih kurang kurang memberangsangkan.

Soalannya mudah. -Dulu masa darjah satu cikgu belajar apa? masa sekolah dulu ada tak berteater, atau membuat persembahan dengan belajar secara formal dalam kelas? Kurikulum dulu macam mana ek?

Jawapannya antaranya ialahnya>>> dulu belajar sama saja, cuma instrumentnya lain, cikgunya lain, nama MP pun lain. Teater lakon-lakon ni masa petang adalah, untuk persembahan hari guru. Tapi itupun ikutlah, kalau ada cikgu yg pandai atau berminat, dialah yg mengontrol semua, kalau tiada cikgunya tiadalah lakon-lakon semua ni. Kurikulum dulu tengokla..berubah-ubah ikut zaman, dari Penyata Razak hinggalah KSSR.

Kalau gitulah jawapannya...huh... nak cari data yang sebenarnya bagaimana. Inilah ceritaku secara kesimpulannya. Ini cuma pandangan atas pemerhatian bukan dari statistik atau kajian lanjutan.

_______________________________***___________________________

Persoalan yang ingin saya utarakan ialah : teater dalam pendidikan atau pendidikan dalam teater atau teater pendidikan atau pendidikan teater.

1. teater dalam pendidikan. Saya lebih suka hanya menggunakan satu klausa iaitu teater (bukan drama dan teater). Maksudnya adanya mata pelajaran teater dalam proses atau kurikulum P&P dalam bilik darjah.
2. Pendidikan dalam teater. Bermaksud dalam mata pelajaran atau kursus teater, adanya unsur-unsur didaktik atau pengajaran.
3. teater pendidikan pula bermaksud, persembahan atau penghasilan teater itu adalah untuk mendidik semata-mata.
4. pendidikan teater maknanya, mata pelajaran atau kursus mempelajari teater itu sendiri.

Walau apapun , saya lebih tertarik kepada soalan (banyak betul persoalannya), wajarkah Drama dan teater sebagai satu mata pelajaran umum di sekolah-sekolah. sudah semestinya kurang wajar. apalah belajar berlakon, menghafal skrip, touching2 lelaki dan perempuan, buang masa.

pendapat saya, tiada satu mata pelajaran pun yang lengkap yang merangkumi JERIS dalam FPM (Falsafah Pendidikan Malaysia). KECUALI MP TEATER DAN DRAMA.

kita lihat. !! MP Sains dan Matematik (Bio, Kimia, Fizik, matematik dan sebagainya) - adakah pelajar menggunakan jasmani, rohani, emosi, intelek dan sosial. cuba berikan peratusannya.
MP kemanusiaan (Geografi, Agama, Ekonomi,Moral, Sejarah, Pendidikan Seni dan sebagainya waima Pendidikan Jasmani) - berikan peratusan setiap cabang JERIS.
Begitu juga MP bidang Bahasa dan Vokasional.

Ringkasnya -
Jasmani (Fizikal) - Berlakon, bergerak melakukan sambil...
Emosi - Menggayakan perasaan sambil...
Rohani - Meluahkan kepercayaan sambil...
Intelek - bijak meluahkan skrip dan menghafalnya sambil...
Sosial - menjalin perhubungan dengan penonton dan rakan lakon, sensitif terhadap ayat dan sebagainya...

ada pernah anda melihat pelajar menjawab soalan algebra sambil menari?
ada pernah anda melihat pelajar mengukur bearing sambil meluahkan perasaan ?
ada pernah anda melihat pelajar membetulkan ayat majmuk sambil menunjukkan kepercayaanya kepada apa yang diperkatakannya.?

Ada ku kisah..?

_______________^^^^___________________

Pembangunan Teater dan Drama dalam Pendidikan Di Malaysia.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, itupun setelah wujudnya sekolah seni di JB dan KChing, barulah bidang ini memberikan impak mini (kepada pelajar yang mengambil jurusan itu insitu sahaja), bukan kepada semua pelajar yang juga ingin merasa berada dalam bidang tersebut secara keseluruhannya. Jika adapun di antara sekolah-sekolah yang mempunyai kelab teaternya sendiri, kekangan kepakaran, kurangnya pengalaman, beratnya untuk menonton waima satu persembahan teater setahun didalam sekolah tidak disangkal lagi. Yang menjadi pengubat kepada pelajar dan guru yang berminat mini tentang teater ini hanyalah merealisasikannya dengan membuat pentomin mini yang bercelaru kadang kreatif juga. Juga menonton pertandingan teater kanak-kanak tadika anjuran KEMAS 2 tahun sekali atau pertandingan bercerita bercerita kanak-kanak tadika dan prasekolah saban tahun.

Jadi apa fungsi 'Pertandingan Drama Sekolah-Sekolah Menengah Malaysia Peringkat Kebangsaan/Negeri/Daerah(kalau ada bertanding). Nothing but just menghabiskan duit sahaja. Kalau setakat pertandingan begitu, memang sah-sah di-conquer oleh Sekolah Seni tiap tahun. Jadi budak sekolah lain di Luar Bandar, Pinggir Bandar hatta Bandar, terlebih lagi Pedalaman ada peluang lagi atau kempunan lagi?

Dulu Cikgu Nordin Hassan S.N. berdasarkan biografinya. Melatih dan mengajar pelajarnya tentang teater dan drama (walaupun bukan secara formal di dalam kelas). Alangkah beruntungnya pelajar tersebut. Sekarang juga masih begitu, ada cikgu expert barulah ada pelajar yang berpeluang mempelajari teater (dan drama), jika tidak, hanya belajar KOMSAS yang hanya perlu di baca, hafal isi penting dan jawab soalan peperiksaan.

Kesimpulannya,
Teater dan drama adalah satu instrumen P&P yang amat praktikal jika digunakan untuk mengajar waima sebagai crossing subjek, namun berapa ramai guru yang dapat mempraktikkannya. Oleh itu, sepatutnya ada satu MP yang betul-betul wajib dipelajari selain Pendidikan Jasmani dan Kesihatan(yang selalu sokmo dicuri untuk MP peperiksaan), bukan mengajar tentang sejarah yang rigid tetapi sebagai terapi fizikal kepada pelajar untuk melepaskan stress membaca, mengira, menghafal, menjawab dan segala me... Tetapi seelok-eloknya biarlah termasuk susur galur budaya berteater itu sendiri. Barulah mereka tahu jati diri Malaysia (Bukan Melayu sahaja)...

Baiklah...sampai itu sajalah aku meghaban hari ni... Apa kes, fikir sendiri...


1 ulasan:

  1. Wow that was odd. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn't appear. Grrrr... well I'm not
    writing all that over again. Anyway, just wanted to say wonderful
    blog!

    Feel free to visit my website; view more about

    BalasPadam